Civilizovaná země

Již si nepamatuji, kde jsem citát četla a od koho citát je, ale zní takto: „Vyspělost země a civilizovanost národa se pozná dle toho, jak lidé v zemi zachází se zvířaty“. Bohužel, i v naší krásné zemi jsou neandrtálci, kteří zachází se zvířaty příšerným způsobem a bohužel častým terčem jsou zrovna kočky. (A to ten původní neandrtálec se potřeboval najíst, kdežto dnes si tím někteří lidé jen uspokojují své touhy po zabíjení). Asi bohužel v každé vesnici je člověk, který nesnáší kočky (nejspíše zvířata vůbec) a střílí po nich. Nebo lidé topí koťata..ano, v minulosti to bylo obvyklé řešení..ale doba trošku postoupila..máme chytré mobily a možnosti kastrace..kočky jsou zákonem chráněny..topení koťat je trestný čin!
Dnešní ranní telefonát, který mě opět nazvedl..město, velké město neřeší absolutně situaci toulavých koček a pán od městské policie řekne paní, která našla ve městě třítýdenní kotě, ať ho tam nechá, koček je dost..ano je jich dost..takže je necháme umírat? Trpět? Bude se paní dívat, jak tam kotě dva tři dny pláče a umírá??? Ach ne.. A nejbližší útulek má zkrátka plno a tečka, neřeší. Tak paní obvolává jiné okresy, kde by jí kotě vzali. A to je nyní na denním pořádku.🙁Vždyť na celý náš okres jsou jediným kočičím útulkem Chlupáči v nouzi! A to paní z tohoto spolku bere často kočky i z jiných okresů, vím to sama..měli jsme i koťata z Rakovníku, Rokycan, Plzně, Jinec. O víkendu nám dovezli vrh koťat, zachráněných před utopením. A kočka, která byla ponechána za našimi vraty v bedýnce, porodila..
Veterinární ošetření a léčba pouze za koťata nás za červenec stála: 17 779 Kč. Máme plno od května..Platíme to Vy a my, za nezodpovědné majitele. Bohužel už dvě kočky s koťaty máme v psích přepravkách, protože je nemáme kde mít. No žádný velký komfort, ale záchodek, misky, pelíšek se tam vejde. Přemýšlím, jak tu časovou náročnost, fyzickou, psychickou a finanční ještě dlouho vydržím. A jak jsou na tom ostatní útulky? Dlouhou dobu přemýšlím, jak by to šlo vyřešit čipováním. Vidím to u psů, funguje to skvěle. Když nemá čip, hned je jasné že je vyhozený. Zaregistrovaný čip je úplně super. U koček by to fungovalo stejně. Tak snad se naši politici pochlapí a dotáhnou čipování koček co nejdříve do konce!



Rubrika: Novinky - útulek, tagy: , , , .